Kurser för fotografer - Courses for photographers

För närvarande håller jag enskilda och grupputbildningar i fotografering och affärsutbildningar endast på svenska. Är du intresserad av att gå en kurs på engelska så kontakta mig! For the time being I offer Courses in photography and business development in Swedish only. Interested in an English speaking course? Please Contact me for more information.

Linda Broström:
Jur.kand (juristexamten) vid Stockholms universitet 1999, specialisering mot skatterätt
Notariemeritering vid Länsrätten i Dalarnas län 1999-2001
Kammarrättsassessor vid Kammarrätten i Stockholm, (2001-)2005

Bolagsskatterådgivare PwC, 2006-2011

Jag håller dels kurser i helt egen regi, dels kurser som arrangeras och håll vid Fotografiska Academy, Fotografiska muséet i Stockholm. För att få veta mer om kursen Fotografering 1 på Fotografiska Academy, läs mer här.

Education costs money. But then so does ignorance.
— Sir Claus Moser

Avtalsmallar för fotografer - uppdaterad enligt ny GDPR-lagstiftning

Vill du köpa en avtalsmall för uppdrag som bröllopsfotograf, som är upprättat av en jurist och tar upp alla nödvändiga delar som leverans- och betalningsvillkor, bildrättigheter, avbokningsregler, vad som händer vid fotografens sjukdom, ansvar för levererade digitala filer m.m.? Klicka här och skicka mig ett mail! Mallen kostar 500 kr exkl. moms och fås som antingen ett worddokument eller en pdf, beroende på vad du önskar. Vid beställning, ange fullständiga faktureringsuppgifter och önskemål om vilken typ av dokument du vill ha.


1. Affärsutbildning för fotografer (eller "Hur du prissätter så att du tjänar pengar".)

Har du fått kläm på själva fotograferingen men vill utvecklas och börja ta fotouppdrag i en egen verksamhet? Har du koll på olika företagsformer, grundläggande ekonomisk kalkylering och hur du räknar på priser, kostnader och allmänna kostnader i form av avgifter och skatter? Om inte, hör av dig till mig! Jag håller grundläggande ekonomikurser för fotografer varje termin. Kurserna hålls normalt i små grupper men även individuella konsultationer och affärsplaneringar är populära och efterfrågade. Läs mer nedan!

Nästa tillfälle är ännu inte schemalagt. Maila din intresseanmälan här!

2. Enskild firma eller aktiebolag?

Om du fundera på om det är bäst för dig att bedriva din verksamhet i form av ett aktiebolag eller i en enskild firma så kan du få hjälp! Du behöver inte spendera timmar på att Googla och fortfarande inte veta vad du bör göra, utan kom till mig så går vi igenom just dina förutsättningar. Du får lära dig både de civilrättsliga och skattemässiga skillnaderna och vi räknar på vilket utfall respektive företagsform skulle ha för dig.

3. Fotografering för nybörjare

Är du nybörjare på att fotografera, har knappt börjat eller kanske vill utvecklas mera med fotografering i manuellt läge? Vill du lära dig mer om ljussättning i befintligt ljus eller testa studioljussättning för första gången? Jag gör skräddarsydda lösningar för dig utifrån din nuvarande nivå och tillsammans ser vi vad jag kan hjälpa dig att komma vidare med. Priset beror på antal kursdeltagare, antingen bokar du en privat utbildning eller så deltar du i en mindre grupp. Kontakta mig för att få veta mer!

Läs mer om de olika kurserna nedan!


1. Affärsutbildning för fotografer

Har du en kollega eller vän som också vill gå? Är ni minst två kan ni boka in ett eget tillfälle under en vardag och då bara betala samma pris som vid ett grupptillfälle!

Jag kan varmt rekommendera Lindas kurs! Om det är en kurs man ska lägga pengar på så är det Lindas ekonomikurs. Frågan är om man har råd att inte gå.
— Erika Gerdemark
“Alltså. Linda. Jag verkligen bara MÅSTE säga - din kurs... På riktigt. Det förändrade allt. Helt plötsligt föll ALLA pusselbitar på plats. Inget mer duttande här och där utan schema, koll på vad jag gör och mål. Jag tänker på det nästan varje dag. :-D <3 Asså - så jävla mkt kärlek.”
— Linda Rehlin Kruse - Kursdeltagare 2016

Tycker du att allt som har med företagsekonomi är tråkigt, jobbigt och svårt? Sliter du med att uppdatera din prislista? Då är detta kursen precis för dig

Har du redan koll på vad just du behöver fakturera varje månad för att få den inkomst som du vill ha, både nu, under semestrar med familjen och om typ 344 år när du så småningom ska pensioneras? Vet du hur du ska budgetera och följa upp ditt företags ekonomi för att det ska bli hållbart på sikt? Om du svarar ja på dessa frågor så kanske du inte behöver spendera en dag med mig. Men, om du tillhör den kategori fotografer som vet med sig att detta inte är ett favoritämne och behöver hjälp med att ta företagandet framåt så är det kanske läge att för en dags utbildning och pepp! Vi börjar från grunden och absolut inga frågor är fel att ställa!

Jag som håller kursen är Linda Broström, jur.kand 1999, bolagsskattejurist med 12 år på domstol samt som skattekonsult på internationell byrå samt numera fotograf på heltid sedan 2011. Min något splittrade yrkesbakgrund som jurist, bolagsskatterådgivare och yrkesfotograf är udda men väldig nyttig för just dig!

Jag håller dessa kurser både i grupp och enskilt. Egentligen är det ingen större skillnad på innehållet om man går i grupp eller privat men visst blir det ännu mer exakt och personligt om man kan sitta enskilt och se på just dina förutsättningar, din arbetsmodell, dina kostnader, dina önskemål vad gäller lön, pension, försäkringar etc. och det blir också i förlängningen lättare att låta budgetverktyget vi jobbar med påverka din prislista. Det är just där som den stora nyttan visar sig, dvs. den som går igenom sin ekonomi med mig får plötsligt en förståelse för hur mycket just han eller hon behöver ta betalt för att verksamheten ska bära sig i längden och ge en vettig lön på sikt.

Vi kommer att jobba både praktiskt och teoretiskt och du får med dig ett budgetverktyg som kan anpassas till den egna verksamheten oavsett om den bedrivs på heltid eller vid sidan av ett annat hel- eller deltidsjobb. Det budgetverktyg som används är en excelmall och under dagen guidar jag dig igenom den så att du kan anpassa den perfekt till just dina förhållanden.

Målet med en gruppdag är att du ska få med dig en ifylld företagsekonomisk budget (i excelform) där du sedan själv kan gå in och ändra olika parametrar för att kunna ha den som en bas i din företagsekonomiska planering framöver. Går du en privat kurs blir mallen personlig från början. Du får koll på ditt faktureringsmål per år/månad, koll på din debiteringgrad/din effektivetetnivå så du lägger tid och energi på det som genererar intäkter och får en bas för hur mycket du behöver fakturera per kund/uppdrag vad gäller din vanligaste typ av uppdrag oavsett vilket prismodell du använder.

Vi går igenom

• Hur du räknar ut hur mycket du behöver ta betalt för att få tillräckliga marginaler, baserat på intäkter – kostnader – debiteringsgrad.
• Hur du vet hur mycket du behöver jobba/tjäna för att täcka upp alla dina kostnader, både privata och företagets kostnader.
• Den företagsekonomiska basen för DIN prislista, dvs. hur mycket du behöver ta betalt!
• Vad säger balans- och resultatrapporten och vad är periodiseringar och avskrivningar?
• Hur var det nu med momsen?
• Hur du vet om du har råd med investeringar.
• Alla dessa skatter…..
• Pensionssparande och försäkringar – behöver jag dom, jag ska väl aldrig bli gammal?
• Frågestund – ta chansen och fråga!

I grupp om minst 5 personer kostar en heldag under en helg (kl 10:00 – ca 17:00, inkl. lunchpaus) 3 900 kr exkl. moms.

Är man minst 2 kan man boka en vardag till samma pris som priset för en gruppdeltagare under en helgdag, dvs. 3 900 kr exkl. moms.

Går man en helt privat kurs blir det mer intensivt eftersom varje minut handlar om dig och då brukar orken och koncentrationen dyka rejält tidigare. Därför brukar jag avrunda dessa dagar efter 5-6 arbetstimmar i stället för ca 7 timmar (blir ju lite längre faktisk tid med lunch och pauser etc.), men upplägget och de exakta tiderna kommer vi överens om så det passar dig. Räkna med att ta hela dagen i beaktande i alla fall, 7 000 kr exkl. moms för en privat genomgång.

Faktura skickas vid bokning och den ska betalas inom 10 dagar eller i vart fall före kursdagen (vid sena bokningar).

Har du frågor eller vill boka in en dag så slå mig gärna en signal så kan vi prata lite om just dina förutsättningar!

Måste upplevas!

Jag har gått en hel del kurser de senaste två åren. Alla har varit givande på sitt sätt, mer eller mindre.
En av dessa kurser tänker jag rekommendera till er mer än någonting annat... Den ENDA kursen som ni INTE HAR RÅD att inte gå är Linda Broströms kurs i företagsekonomi.
Efter 7 timmar en söndag så tänker jag att jag är SÅ glad att jag bara har varit igång med mitt företag i 1,5 år så att jag ändå kan få göra rätt ifrån “början” ...
Kostnaden för detta är en piss i havet jämfört vad vi lägger på inspirerande kurser och workshops. Denna kursen är den ENDA som kommer rädda dig när allt annat faller.
Du MÅSTE.
Jag skojar inte när jag säger att jag kommer sova lugnt inatt för jag är inte längre nervös för min okunskap!”
— Linda Rehlin Kruse
Jag kan varmt rekommendera detta, en otroligt bra investering. Det betyder att ni får tillbaka pengarna i intäkter rätt kvickt.
— Jenny Hammar

2. Enskild firma eller aktiebolag?

Välj rätt företagsform för dig!

Det är inte bara en utan rätt många saker att tänka på när du väljer i vilken form du ska bedriva din verksamhet. Det finns stora skillnader mellan enskild firma och aktiebolag t.ex. vad gäller ansvaret för företagets skulder och om du redan har studiolokal eller har funderingar på att teckna ett hyresavtal på en studiolokal så kan det finnas skäl att fundera över ansvarsfrågan. En annan sak som påverkar ansvarsfrågan är om du vill driva verksamheten tillsammans med någon annan eller om du behöver ta lån. 

Vad många känner till är att det finns skattemässiga skillnader mellan de olika företagsformerna men exakt hur fungerar det och under vilka förutsättningar blir skillnaderna viktiga? Det ser jag till att du förstår så att du kan navigera i alla termer som används!

Ytterligare omständigheter som påverkar just ditt val är dina personliga omständigheter i övrigt och var du befinner dig i livet i förhållande till familjebildning, behov av privata bolån, pensionsavsättningar och andra marknadsmässiga förutsättningar.

Jag kan hjälpa dig med dina frågor kring företagsformer antingen enskilt, tillsammans med ett fåtal kollegor eller i grupp. Hör av dig för mer information och en diskussion kring vad som passar dig bäst.

3. Fotografering för nybörjare eller avancerade användare

Vill du ta dig vidare och börja fotografera mer medvetet och verkligen utnyttja de möjligheter din utrustning ger dig? Vill du lära dig att använda det befintliga ljuset smartare eller kanske testa studiofotografering "på riktigt". Oavsett vilket så kan vi specialsy en utbildning för dig! Hör av dig för mer information.